03 marca 2014

Sledż jabłkiem cebulą i pomidorem


6-7 płatów śledzia Matias
2 jabłka
2 cebule
pół szklanki przecieru pomidorowego, lub 2 pomidory ( sam miąższ ) bez skórki i pestek
pół szklanki oliwy
duża łyżka  natki pietruszki
sól ,pieprz do smaku.
ok.2- łyżki wody

Śledzie opłukać , jeśli będzie słony można przez około godzinę moczyć w zimnej wodzie.
Pokroić według uznania.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Jabłka obrać ze skórki ,pokroić w dość dużą kostkę.
Wlać wodę i  dusić pod przykryciem aż się cebula i jabłka zeszklą.Trzeba często mieszać by się nie przypaliły.
Zalać przecierem i smażyć jeszcze około 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Odstawić sos do wystudzenia.

Układać w naczyniu warstwowo ,śledź, sos....
Najlepsze są na drugi dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz