04 października 2012

Grzyby marynowane


Zalewa
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10%
3szklanki wody
łyżka soli
ziele angielskie
liść laurowy

Grzyby oczyścić, umyć .Ugotować w osolonej wodzie.
( grzybów nie gotujemy zbyt długo, 2-3 minuty)
Wybrać łyżką cedzakową na durszlak
Gorące układać w słoiczkach.( do 2/3 pojemności słoika )
Zalewamy gorącą zalewą tak by grzybki były całe zakryte.

Zakręcamy słoik nakrętką, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
Nie trzeba ich pasteryzować. Ale dla pewności, jeśli ktoś ma wątpliwości, można pasteryzować 2-3 minuty.

1 komentarz:

  1. Robię tak samo tylko na taką proporcję daję mniej cukru tzn 1/3 szklanki.

    OdpowiedzUsuń