Pół
kilo mąki pszennej
20dkg.
mąki owsianej
2
szklanki mleka
1
łyżka miodu
60g. drożdży
łyżka soli
ćwierć
szklanki płatków owsianych do posypania
tłuszcz
do wysmarowania blachy
1/
Drożdże mieszamy z łyżką miodu i mlekiem.
Wsypujemy
mąkę owsianą, mieszamy i odstawiamy na godzinę do
wyrośnięcia.
2/
Po upływie godziny dosypujemy mąkę pszenną i sól. Zagniatamy
ciasto.
Odstawiamy
do wyrośnięcia i po 15 minutach ponownie wyrabiamy.
3/
Formujemy kulki około 15-16 szt, posypujemy płatkami owsianymi.
Układamy
na wysmarowanej blasze na około 15 minut do wyrośnięcia
w
ciepłe miejsce.
Pieczemy
20 minut w temp.220 st.
O jakie fajne, już czuję jak pachną :)
OdpowiedzUsuńNie tylko pachną ale i smakują.Choć nie wszystkim pasują. Jeśli tylko masz ochotę na spróbowanie,leżą w koszyczku i czekają.
OdpowiedzUsuń