28 października 2012

Bułki pszenno-owsiane






Pół kilo mąki pszennej
20dkg. mąki owsianej
2 szklanki mleka
1 łyżka miodu
60g. drożdży
łyżka soli
ćwierć szklanki płatków owsianych do posypania
tłuszcz do wysmarowania blachy

1/ Drożdże mieszamy z łyżką miodu i mlekiem.
Wsypujemy mąkę owsianą, mieszamy i odstawiamy na godzinę do
wyrośnięcia.

2/ Po upływie godziny dosypujemy mąkę pszenną i sól. Zagniatamy ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia i po 15 minutach ponownie wyrabiamy.

3/ Formujemy kulki około 15-16 szt, posypujemy płatkami owsianymi.
Układamy na wysmarowanej blasze na około 15 minut do wyrośnięcia
w ciepłe miejsce.

Pieczemy 20 minut w temp.220 st.

2 komentarze:

  1. O jakie fajne, już czuję jak pachną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie tylko pachną ale i smakują.Choć nie wszystkim pasują. Jeśli tylko masz ochotę na spróbowanie,leżą w koszyczku i czekają.

    OdpowiedzUsuń