10 sierpnia 2015

Sernik z brzoskwinią

                 Sernik z brzoskwinią i galaretką pomarańczową              


Sernik z nektarynką, winogronem
 i galaretką agrestową

1 kilogram twarogu tłustego
masło 250g 
6-7 jaj
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
budyń lub kisiel żurawinowy
paczka biszkoptów

owoce brzoskwini lub nektarynki
żurawina (może być suszona lub kandyzowana )
2 torebki galaretki (żurawinowa,wiśniowa,jaką mamy )

Żółtka, masło i cukier ucierać do konsystencji kremu.
Dodawać po trochu ser,ciągle mieszając.
Dodać kisiel z proszkiem do pieczenia.
Białko ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej,delikatnie wymieszać.
Na końcu dodać pokrojone na kawałki owoce,wymieszać.

Na dno formy układamy biszkopty jeden przy drugim i nakładamy masę serową.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.180st. Pieczemy ok.1 godziny.

W tym czasie rozrabiamy galaretkę i odstawiamy do zastygnięcia.

Sernik wyjęty z piekarnika musi wystygnąć.
Na nim układamy owoce i zalewamy lekko tężejącą galaretką.
 Zostawiamy w zimnym miejscu do całkowitego zastygnięcia.

Ja do tego sernika użyłam gotowego twarogu tłustego,takiego z wiaderka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz