29 marca 2016

Rolada biszkoptowa z serkiem

Biszkopt
1 szklanka mąki
pół szklanki cukru
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia.

Żółtka jajek oddzielamy od białek,
białka ubijamy na sztywno,dodajemy po troszku cukier a następnie po jednym żółtku,cały czas miksując dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

Wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem
pieczemy około 15-20 minut (aż zacznie się rumienić )w temperaturze 160-170 stopni

Gdy po wyjęciu z piekarnika troszkę się wystudzi ,wyjmujemy z blachy razem z pergaminem i zawijamy w rulon pomagając sobie lnianą ściereczką.
Zostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Gdy już wystygnie delikatnie odwijamy i usuwamy pergamin, smarujemy masą serową i układamy owoce, znów zawijamy pomagając sobie tą samą ściereczką. 
Zostawiamy do zastygnięcia.
Najlepiej zostawić do następnego dnia,wtedy możemy udekorować np.czekoladą albo tylko lukrować, jak kto lubi.
Ja tylko polukrowałam lukrem cytrynowym i posypałam tartą czekoladą.

Ser biały kremowy
owoce:brzoskwinie ....do wyboru
Cukier puder 2-3 łyżki
łyżeczka wanilii

Do serka dodajemy tylko cukier puder i wanilię,jeśli będzie zbyt gęsty można dodać łyżkę śmietanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz