05 maja 2016

Syrop z mniszka lekarskiego


Składniki:


  • 1 litr kwiatów mniszka lekarskiego (lub 400 szt. żółtych główek kwiatków)

  • 2 cytryny,

  • 1 litr wody,

  • 1 kg cukru.


Oczyszczone kwiaty mlecza włożyć do garnka

zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu przez

ok 15 min. 

Następnie garnek odstawić na dobę w chłodne

 miejsce.

 Po 24 godzinach wywar przecedzić przez sito 

i dodać do niego sok z cytryn oraz cukier.


Wymieszać i gotować na małym ogniu do czasu

 aż uzyskamy  konsystencję lejącego miodu (ok. 2

 godzin)
Tak powstały syrop przelać do słoiczków.


 Termin ważności domowego syropu z mniszka mija

 po kilku miesiącach od daty przygotowania.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz