21 sierpnia 2016

Cielęcina w powijakach




 Kawałek cielęciny ,to jest górka cielęca.
Cieniutkie plastry słoninki.
Zielony szczypior czosnku ( jeśli ktoś nie ma ,można zastąpić świeżym tymiankiem lub innym ulubionym ziółkiem.)
Masło
Bawełniana nić.


Cielęcinę solimy ,posypujemy pieprzem,układamy zielone zioła.
Owijamy plastrami słoninki, zawiązujemy bawełnianą nitką.
Też posypujemy solą ,pieprzem i na gorącej patelni obsmażmy mięsko ze wszystkich stron na złoty kolor.


Podsmażoną cielęcinę układamy w brytfance, 
na wierzch układamy sporo świeżego masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180-190 st  na około 45-50 minut ( zależy od wielkości kawałka mięsa)
Po tym czasie sprawdzamy czy pieczeń jest gotowa.
Od czasu do czasu polewamy roztopionym masłem.
Teraz do piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz