15 sierpnia 2016

Mizeria, ogórki z cebulą



5 kg.świeżych ogórków
1 kg.cebuli
1 czerwona papryka
główka czosnku
garść świeżej mięty
Zalewa
1 szklanka octu 6% lub pół szklanki 10%
pół szklanki cukru
pół szklanki miodu naturalnego 
1 szklanka oliwy
duża łyżka soli
łyżka rozmarynu
Wszystko wymieszać 

Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plasterki jak na mizerie.
Cebulę pokroić w cienkie krążki.
Czosnek w cieniutkie plasterki.
Papryka w kosteczkę

Zalać zalewą octową ,wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, można na noc.
Następnie  mizerię wyłożyć na durszlak lub sito,układać w słoiczkach ugniatając łyżką, zostawiamy miejsce ok 2-3 cm. od nakrętki, to wolne miejsce uzupełniamy sosem z mizerii .
Zakręcamy i pasteryzujemy około 8-10 minut licząc od momentu zagotowania.
Po wyjęciu odwracamy słoiczki do góry dnem aż wystygną.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz