21 listopada 2018

Buraczki czerwone zasmażane



3-4 buraczki czerwone, surowe
1 cebula
1 jabłko
5-10 dkg. świeżej słoniny
sok z połowy cytryny lub ocet jabłkowy
pół szklanki wody
(ilość wody można zwiększyć jeśli zajdzie taka potrzeba bo woda może wyparować ,chodzi o to by buraczki podczas duszenia nie przypaliły się)
sól,pieprz,ząbek czosnku
łyżka masła lub płaska łyżka mąki (do zagęszczenia)

Słoninę kroimy w drobną kostkę i smażymy aż się wytopi tłuszcz.
Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę,smażymy aż się zeszkli.
Dodajemy utarte na tarce z grubymi oczkami buraczki jabłko i czosnek.
Solimy,pieprzymy,podlewamy wodą i pod przykryciem dusimy na wolnym ogniu.
Kiedy buraczki będą  miękkie dosmaczamy sokiem z cytryny lub octem jabłkowym,
a na koniec posypujemy łyżką mąki i szybko mieszamy.
Przykrywamy pokrywką ,dusimy jeszcze około 1- 2 minut i odstawiamy z ognia.

(Jeśli ktoś nie chce zagęszczać mąką można dodać łyżkę masła i odstawić z ognia.)

Podajemy jako przystawkę do obiadu.
Np.do pieczonej kaczki, gęsi lub innego pieczonego mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz