11 lutego 2021

Szarlotka pod bezową pierzynką

 


Składniki

3 szklanki mąki pszennej
5 jajek
paczka masła
mały proszek do pieczenia
3 duże łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
pół szklanki cukru
około 1 kg jabłek może być o wiele więcej

paczka budyniu
paczka galaretki agrestowej(smak dowolny)
Kaszka manna, lub bułka tarta
lub wiórki kokosowe do posypania ciasta.



Mąkę, masło, proszek do pieczenia i cukier siekamy nożem aż powstanie drobna kaszka.
Dodajemy same żółtka ,śmietanę i odrobinę soli, wszystko zarabiamy do połączenia składników,
Ciasto dzielimy na 3 równe części, jedną część zawijamy w folię i wkładamy do lodówki aby się mocno schłodziło.
Pozostałe części rozwałkujemy  i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .
Nakłuwamy widelcem, posypujemy wiórkami kokosowymi lub kaszką manną ,lub bułką tartą  i odstawiamy na bok.

W tym czasie szatkujemy jabłka na tarce jarzynowej  i podsmażamy, gdy będą już gorące wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści. 
Odstawiamy do wystygnięcia.

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem odrobiny soli, dodajemy pół szklanki cukru i powoli dosypujemy budyń.

Gdy jabłka już są wystudzone ,nakładamy na ciasto, a następnie  krem z białka, a na koniec szatkujemy schłodzone ciasto na białko.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200st. na 50-60 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz