Cukinia (najlepsza młoda)
Boczek ładnie przerośnięty surowy, ale może być wędzony.
Sól,pieprz, zioła świeże jakie lubimy.
Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry (ok.0,5cm )
Solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami i odstawiamy aż cukinia zmięknie.
W tym czasie kroimy boczek w cienkie plastry.
Kiedy cukinia jest dostatecznie miękka (tak by się nie łamała kiedy będziemy ją zwijać w rulon) kładziemy najpierw boczek a na nim plaster cukinii jeśli zajdzie potrzeba można dosolić i dołożyć ziół.
Zawijamy w rulonik i zapinamy wykałaczką.
Układamy obok siebie na wysmarowanej blaszce i do piekarnika.
Temp do 200st. Pieczemy 30-40min.
Boczek ładnie przerośnięty surowy, ale może być wędzony.
Sól,pieprz, zioła świeże jakie lubimy.
Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry (ok.0,5cm )
Solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami i odstawiamy aż cukinia zmięknie.
W tym czasie kroimy boczek w cienkie plastry.
Kiedy cukinia jest dostatecznie miękka (tak by się nie łamała kiedy będziemy ją zwijać w rulon) kładziemy najpierw boczek a na nim plaster cukinii jeśli zajdzie potrzeba można dosolić i dołożyć ziół.
Zawijamy w rulonik i zapinamy wykałaczką.
Układamy obok siebie na wysmarowanej blaszce i do piekarnika.
Temp do 200st. Pieczemy 30-40min.
Ale najlepiej pilnować żeby się nie przypaliły.
Mając boczek wędzony, roladki pieczemy odpowiednio krócej .
Mając boczek wędzony, roladki pieczemy odpowiednio krócej .
Podawać można z kaszą gryczaną, jeśli ktoś nie lubi kaszy można z samą surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz