20 dkg. mąki
8 jajek
25 dkg. cukru pudru
5-10 dkg.kakao lub czekolady w proszku
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
40g. masła
40g.mąki
2 szklanki mleka
100g. wiórków kokosowych
2 jajka
dodatkowo nutella śliwkowa lub powidła śliwkowe.
Mąkę przesiać, dodać kakao i proszek do pieczenia,wymieszać.
Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć cukrem i kakao. Połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek .Delikatnie wymieszać z mąką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia ciasta,wylać ciasto i upiec w średnio nagrzanym piekarniku.
( ja piekłam około 40 minut w temperaturze 180 st.)
Odstawić do wystygnięcia.
Po wystygnięciu odciągnąć papier od placka.
Teraz musimy przygotować krem.
Z dwóch jajek oddzielamy żółtka a białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i na chwilę odstawiamy na bok.
W rondelku rozpuszczamy masło ( ale nie smażymy )
Dodajemy mąkę i lekko podsmażmy ( jak zasmażkę )
Dodajemy mąkę i lekko podsmażmy ( jak zasmażkę )
Wlewamy powoli mleko i cały czas mieszamy żeby nam się nie zrobiły kluchy.
Kiedy już zacznie gęstnieć dodajemy wiórki kokosowe i cały czas mieszamy( około 10 minut.)
Kiedy już zacznie gęstnieć dodajemy wiórki kokosowe i cały czas mieszamy( około 10 minut.)
Pod koniec wlewamy masę jajeczną powolutku mieszamy cały czas uważamy żeby nam się nie ścięło ,mieszamy jeszcze około 5-6 minut ,musi trochę zgęstnieć.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Placek przekroiłam na dwie części .Obie posmarowałam dość grubo nutellą a następnie kremem kokosowym, przykryłam drugim plackiem, przycisnęłam i...... do chłodnej spiżarni.
A na drugi dzień jest najlepsze.
Takie Bounty w smaczniejszej wersji :D
OdpowiedzUsuń