03 października 2018

Szarlotka

Szarlotka



600 g mąki pszennej
5 jajek
mały proszek do pieczenia
pół paczki masła
3/4 szklanki cukru
pół szklanki kaszki manny
1 kilogram lub więcej jabłek(im więcej,tym lepiej)
cynamon

Mąkę ,proszek do pieczenia i masło siekamy nożem
Jajka i cukier roztrzepujemy widelcem
Wszystko mieszamy i zagniatamy.
Rozwałkować ciasto i ułożyć  w brytfance.

Jabłka obrać ze skórki,przekroić na ósemki,dosypać pół szklanki cukru i cynamon.
Na dno wlać 2 łyżki wody. 
Jabłka parować pod przykryciem na wolnym ogniu aż będą al dente.
Do jabłek wsypać pół szklanki kaszki manny,wymieszać i odstawić do wystygnięcia

Ja użyłam jabłka  które zrobiłam jesienią do słoika na szarlotkę. Jest szybciej, dosypałam tylko kaszkę.


Jabłuszka układamy na ciasto i do pieca.
180 st. pieczemy ok 50-60 minut
Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem jeśli ktoś lubi słodszą szarlotkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz