Czosnek
Oliwa
Papryczka chili, zielona pietruszka, estragon, kolorowy pieprz.
Kilka główek czosnku obrać z osłonek i włożyć do wyparzonych słoiczków.
Wcześniej włożyć do nich małą gałązkę zielonej pietruszki i estragonu
(jeśli nie ma świeżego może być suszony ) Kilka ziarenek kolorowego
pieprzu i kilka paseczków papryczki chili.
Zalewamy dobrą oliwą,zakręcamy nakrętki,wstawiamy do garnka z wodą i pasteryzujemy około 20-25 minut.
Po kilku dniach można już jeść.
.
Np. jako przekąska, dodatek do sałatek, surówek itd...
Np. jako przekąska, dodatek do sałatek, surówek itd...
Oliwę można wykorzystać jako zalewę do suszonych pomidorów. Jest idealna , bo już aromatyzowana
Hmm... wygląda bardzo smakowicie ;).
OdpowiedzUsuńI jest bardzo smaczny,wbrew pozorom.Bardzo delikatny.Można go podawać jako przekąska,albo do sałatek,zapiekanek.....Jeśli ktoś lubi czosnek, będzie mu smakował do wszystkiego.
OdpowiedzUsuńa śmierdzi potem z ust jak po normalnym czosnku surowym czy łagodniej? ja uwielbiam czosnek ale u mnie w pracy to zawsze wyczują jak dodam nawet jeden zabek i to do smażenia :////
OdpowiedzUsuń"Czosnek nie śmierdzi tylko inaczej pachnie" Ale nie,nie czuć go ani bardziej ani mniej.Czosnku się nie smaży,bo wtedy może " śmierdzieć" Chyba że go dusisz w połączeniu z innymi składnikami takimi jak warzywa lub mięso a nawet na surowo, dodając w małych w ilościach, wtedy nie czuć go wcale.Nie zapominaj że czosnek jest naturalnym antybiotykiem który pomaga np. przy przeziębieniach, lub obniżeniu ciśnienia. Wtedy smarujesz chlebek zmiażdżonym czosnkiem, potem masełkiem i chcąc się pozbyć intruzów smacznie zajadasz.
OdpowiedzUsuńSmacznego
żeby się pozbyć intruzów.... świetne stwierdzenie :) gorzej jak intruzom to nie przeszkadza .
OdpowiedzUsuńJestem miłośniczką czosnku i na pewno skorzystam z tego przepisu, dziękuję.Pozdrawiam.
Witam wśród miłośników czosnku.
OdpowiedzUsuń