21 lipca 2012

Schab pieczony

Schab ok.2 kg. 

Przygotować mocno słoną zalewę z przegotowanej wody i soli. Szprycować strzykawką z igłą ( dostępna w każdej aptece ) zostawić na noc w chłodnym miejscu .
Jeśli zostanie trochę zalewy to zostawić w tej zalewie.
Zagotować wody w garnku tyle, żeby ten kawałek mięsa można całego zanurzyć w wodzie. 
Włożyć do wrzątku i potrzymać ok. 10 min.
Następnie wyjąć, obsypać ziołami, nałożyć na wierzch masła, i piec w temperaturze do 200st.ok. półtorej godziny. Co jakiś czas polewać masłem.

Trzeba sprawdzać szpikulcem, czy już upieczone. 
Jeśli wypływa biały sok ,nie różowy ,mięso jest dobre.
Wyłączyć piekarnik i zostawić mięso w piecu na około pół godziny.
Schab pieczony w ten sposób jest soczysty i mięciutki.
Można go podawać jako pieczeń na gorąco ,ale mnie najbardziej smakuje na zimno. 

Chcę zaznaczyć,  że celowo zostawiłam na schabie warstwę tłuszczyku, ona powoduje że mięso podczas pieczenia nie wysycha  i jest naturalną osłoną,coś w rodzaju skórki, a tłuszcz szybko się wytopi. 
Proszę nie zapominać o częstym polewaniu masłem,ono daje pieczeni niezapomniany smak. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz