03 lipca 2012

Węgorz smażony.


Węgorz smażony
Węgorza oczyścic,umyć i osuszyć czystą ściereczką.
Dobrze natrzeć solą i pokroić w duże dzwonka (ok 10 cm.) Odstawić na 2-3 godziny.
Ugotować wywar z warzyw.Do tego wywaru wkładamy kawałki węgorza i na wolnym ogniu gotujemy do miękkości.Następnie wyjmujemy rybę i zostawiamy do wystygniecia.
Wystygnięte kawałki ryby obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Podajemy z dowolną surówką.

Węgorza musimy wcześniej ogotować, bo smażąc surowego byłby gąbczasty.


Z wywaru można ugotować smaczną zupę rybną,dodać tylko kilka ziemniaczków pokrojonych w kostkę.Na końcu dolewamy kwaśnej śmietanki i sypiemy dużo świeżego kopru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz