03 lipca 2012

Ryba słodkowodna po skandynawsku


 Ryba, jaką lubimy.
  Dla mnie najlepszy jest szczupak,ale może być karp i każda inna ryba.

 
Zalewa
1 szklanka octu
5 szklanek wody
5 łyżeczek cukru
łyżka soli
liść laurowy
pieprz,ziele angielskie,łyżka gorczycy
Zagotować.
Na końcu dodać pastę pomidorową.
2 łyżki pasty pomidorowej
czosnek,cebula.

Rybę pokroić w dzwonki,obtoczyć w mące i usmażyć.

Układać w misce.
Rybę posypać pokrojonym czosnkiem i cebulą. 

Zalać zalewą i odstawić do lodówki. 
Im dłużej stoi,tym lepsza.
Zanim zaczniemy smażyć rybę, dobrze jest ją  wcześniej (około 2 godzin) trochę posolić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz