29 grudnia 2013

Chleb litewski z szynką i kiszonymi ogórkami









Pół kg mąki pszennej
drożdży (1/3 typowej kostki)lub paczuszka drożdży instant
1 szklanka wody
pół szklanki kwasu z ogórków
kawałek szynki (15-20 dkg.)Albo kiełbasy.
1–3 ogórki kiszone
około 3 łyżek koncentratu pomidorowego

 Z mąki, drożdży oraz płynów dobrze wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części.
Do jednej dodajemy szynkę pokrojoną w  kostkę, do drugiej – pokrojone ogórki. 
Zostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
Z części z szynką formujemy placek, na nim kładziemy tej samej wielkości placek z ciasta z ogórkiem, całość smarujemy koncentratem pomidorowym, zwijamy w roladę.
Wkładamy do foremki wysmarowanej masłem i ostawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy wierzch wodą.
Pieczemy około godziny w temperaturze 200 stopni, spryskując jeszcze co jaki czas wodą.

Zamiast szynki można dodać kawałki gotowanego lub pieczonego mięsa i jeść bez niczego, albo tylko masłem.

3 komentarze: