Pół kg mąki pszennej
drożdży (1/3 typowej kostki)lub paczuszka drożdży instant
1 szklanka wody
pół szklanki kwasu z ogórków
kawałek szynki (15-20 dkg.)Albo kiełbasy.
1–3 ogórki kiszone
około 3 łyżek koncentratu pomidorowego
Z mąki, drożdży oraz płynów dobrze wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części.
Do jednej dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę, do
drugiej – pokrojone ogórki.
Zostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi
objętość.
Z części z szynką formujemy placek, na nim kładziemy tej samej
wielkości placek z ciasta z ogórkiem, całość smarujemy koncentratem
pomidorowym, zwijamy w roladę.
Wkładamy do foremki wysmarowanej masłem i ostawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy wierzch wodą.
Pieczemy około godziny w temperaturze 200 stopni, spryskując jeszcze co jaki czas wodą.
Zamiast szynki można dodać kawałki gotowanego lub pieczonego mięsa i jeść bez niczego, albo tylko masłem.
Ciekawy chleb, bardzo. Chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńDegustacja może być zaraz,teraz.
OdpowiedzUsuńA myślałam że już cię niczym nie zaskoczę.
OdpowiedzUsuń