13 grudnia 2013

Kluseczki ziemniaczane z przecieraka


6 średniej wielkości ziemniaków tj,ok.1kg
2 jajka
250g mąki pszennej
sól,pieprz
łyżka oleju
100g słoninki lub boczku
1 mała cebulka

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami.
Wylać ciasto na sitko, odczekać około 10 minut aż nadmiar wody spłynie do miski.
Nie uciskać.


Wody nie wylewać, bo po tych kilku minutach na dnie miski ustoi się skrobia którą dodamy do ciasta.
W dość obszernym garnku zagotujemy wodę  i osolimy
Do ciasta dodajemy właśnie skrobie, jajka, sól, pieprz i mąkę. 
Wszystko dobrze wymieszamy.  
Ciasto musi być dość gęste.
Część ciasta wykładamy na przecierak. Przecieramy ciasto bezpośrednio na wrzątek.

Kluseczki gotują się aż wypłyną na powierzchnię wody. Wtedy wyjmujemy cedzakiem i wkładamy na patelnie gdzie wcześniej wytopiliśmy boczuszek z cebulką. 
Wymieszać i podawać np. z surówką z kapusty.
Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz