Zwykle ludzie a zwłaszcza dzieci, odwracają się od szpinaku z obrzydzeniem w oczach. Kiedy tylko zapytasz "jaka potrawa w twoim życiu była nie do przełknięcia, albo czym rodzice cię straszyli w dzieciństwie"otrzymasz natychmiast odpowiedz..szpinak!!!! lub tran. A okazuje się że to warzywko jest bardzo smaczne i zdrowe, wystarczy je odpowiednio przyrządzić.
jeśli mamy tylko mrożony może 250g.
duża cebula
3 ząbki czosnku
duży ziemniak
pół litra rosołu lub wywaru z warzyw
lub jakikolwiek bulion
sól,pieprz
śmietana kremówka
Na łyżeczce masła lekko podsmażamy cebulę i czosnek aż się zeszkli
dodajemy szpinak i jeszcze delikatnie podsmażamy.
Następnie dodajemy ziemniak drobno pokrojony,podsmażamy.
Wlewamy bulion i pod przykryciem gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniak będzie miękki
Dosmaczamy solą i pieprzem i wszystko miksujemy.
Na koniec dodajemy śmietankę.
Podajemy z grzankami lub pieczywem czosnkowym.
Smacznego.
A co mówi Wikipedia?
Szpinak to wyjątkowo cenne warzywo liściaste - bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B. Zasobny jest w antyoksydanty - luteinę, neoksantynę oraz kwercetynę. Ze względu na duże ilości potasu, śmiało można polecić go osobom z nadciśnieniem. Szpinak jest również doskonały dla osób zmagających się z anemią, ponieważ zawiera żelazo, niezastąpione w produkcji czerwonych krwinek. Cenny jest również dla kobiet ciężarnych ze względu na zawarty w nim kwas foliowy, niezbędny w zapobieganiu wadom układu nerwowego płodu. Dodatkowo betakaroten i inne przeciwutleniacze biorą czynny udział w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz przeciwmiażdżycowej, natomiast witaminy z grupy B, w które szpinak jest bogaty, skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz