Do zupy wigilijnej dodaję zamiast klusek,łazanki z makiem
15dkg.suszonych grzybów.
10 dkg. suszonych lub wędzonych śliwek (najlepsze polskie )
10 dkg. suszonych lub wędzonych śliwek (najlepsze polskie )
Około 1 litr wywaru z warzyw
Grzyby i śliwki namoczyć (grzyby ugotować w tej samej wodzie w której były moczone ) gotować osobno.
Ugotowane grzyby i śliwki pokroić i dołożyć do wywaru grzybowego.
Uzupełnić wywarem z warzyw.
Dodać sól, pieprz .Na koniec zasmażyć łyżkę mąki na maśle i wlać do zupy.
Dodać sól, pieprz .Na koniec zasmażyć łyżkę mąki na maśle i wlać do zupy.
Zagotować na wolnym ogniu.
Jeśli smak będzie zbyt intensywny można dodać odrobinę cukru.
Zabielić kubkiem dobrej śmietanki.
Tę zupę możemy podać jako danie wigilijne.
Jeśli smak będzie zbyt intensywny można dodać odrobinę cukru.
Zabielić kubkiem dobrej śmietanki.
Tę zupę możemy podać jako danie wigilijne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz