13 grudnia 2013

Zupa grzybowo-śliwkowa


Do zupy wigilijnej dodaję zamiast klusek,łazanki z makiem 

 15dkg.suszonych grzybów.
10 dkg. suszonych lub wędzonych śliwek  (najlepsze polskie )
Około 1 litr wywaru z warzyw
Grzyby i śliwki namoczyć (grzyby ugotować w tej samej wodzie w której były moczone ) gotować osobno.
Ugotowane grzyby i śliwki  pokroić i dołożyć do wywaru grzybowego. 
Uzupełnić wywarem z warzyw.
Dodać sól, pieprz .Na koniec  zasmażyć łyżkę mąki na maśle i wlać do zupy. 
Zagotować na wolnym ogniu.
Jeśli smak będzie zbyt intensywny można dodać odrobinę cukru.
 Zabielić kubkiem dobrej śmietanki.

Tę zupę możemy podać jako danie wigilijne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz