19 grudnia 2013

Sałatka Cezara


Sałata rzymska lub lub lodowa
Świeży szpinak
Rukola
roszponka
pierś z kurczaka lub indyka
kilka plasterków boczku
chleb tostowy lub bagietka
ser parmezan lub owczy twardy (nie ustępuje parmezanowi )

Mięsko spryskać cytryną, posolić, posypać świeżym tymiankiem, usmażyć na odrobinie tłuszczu.
Odłożyć na papierową serwetkę aby odsączyć tłuszcz.
Boczek także usmażyć i odsączyć tłuszcz na serwetce.
Przygotować grzanki.

Sałatę ,szpinak ,rukolę ,roszponkę opłukać, odsączyć wodę, porwać na mniejsze kawałki.
Ułożyć w misce,na sałacie ułożyć plasterki boczku, mięska, posypać grzankami, polać dressingiem lub jak ktoś woli sosem.

Dressing
oliwa
sok z cytryny
musztarda francuska z grubymi ziarnami
sól,pieprz
Dobrze wymieszać,polać sałatkę,posypać parmezanem.

1 komentarz: