17 marca 2014

Paszteciki z ciasta piwnego

Te paszteciki są z mięsem, podałam z czerwonym barszczykiem.
 Ciasto przypomina ciasto francuskie

2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. zimnego piwa
1 paczka  zimnego  masła
Płaska łyżeczka soli
 garść mąki do podsypania.

Może być na słodko
dżem, powidła, marmolada lub kawałki zasypanych cukrem owoców (jabłka, śliwki itp.)
cukier puder do posypania.
Albo
 farsz mięsny, lub kapuściano- grzybowy, lub grzybowy.

Mąkę przesiać na stolnicę, drobno posiekać z zimnym masłem, dodać piwo,sól i zagnieść.
Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut 
Podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. 
Pociąć na kwadraty o boku ok. 5- 6 cm.
Na środek każdego kwadratu nałożyć trochę słodkiego lub słonego farszu, złożyć po przekątnej formując trójkąty.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Posmarować żółtkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 - 200C i upiec na złoty kolor.

 Plusem tego ciasta jest to, że można gotowe paszteciki ułożyć na blasze i wstawić do lodówki na noc .Przykrywamy tylko folią spożywczą by nie wyschły.Rano wkładamy do piekarnika i mamy wolny czas na przygotowanie innej potrawy.

W wersji słodkiej jeszcze ciepłe ciasteczka posypać obficie cukrem pudrem. 
W wersji wytrawnej podawać ciepłe do czystych zup: barszczu czerwonego, grzybowej itp.

3 komentarze:

  1. Zjadłabym zarówno na słodko jak i na słono. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można je zrobić bardzo szybko,a smakują jak by były z ciasta francuskiego.Zaletą tego ciasta jest również to że można je przygotować kilka godzin wcześniej,np.gdy mają zjawić się goście, a szkoda czasu na przygotowanie pasztecików.Ono rośnie w lodówce.Jest bez drożdży,czy proszku do pieczenia,ani nawet jajek.Warto wypróbować.
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można je zarażać przed upieczeniem

    OdpowiedzUsuń