17 marca 2014

Sok z czerwonych kiszonych buraczków

Kiszone  czerwone buraczki


2kg. czerwonych buraczków
1-2 litry ciepłej przegotowanej wody
2-3 ząbki czosnku
płaska łyżka soli
3listki laurowe, ziele angielskie
    
Buraczki umyć  pokroić na małe kawałeczki (można zetrzeć na grubej tarce jarzynowej )
Ułożyć w kamiennym  lub szklanym naczyniu .
Zalać ciepłą, przegotowaną i posoloną wodą tak by buraczki były całkowicie pokryte nawet ok.5cm. ponad nimi.
Włożyć pokrojone,( mogą być z łupinkami) ząbki czosnku.
listek laurowy ,ziele angielskie
Nakryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 6-7 dni.
Od czasu do czasu delikatnie wymieszać, a gdy się pojawią tzw. kożuszki trzeba je zebrać i czekać aż barszczyk zacznie być kwaskowaty, wtedy zlewamy do butelek i trzymamy go w lodówce.
Popijamy po szklaneczce codziennie.
Albo tym sokiem zalewamy rosołek i mamy czerwony barszczyk
 do np. pasztecików.


A jeśli dolejemy do niego śmietanki i jeszcze doprawimy dodatkowo czosnkiem ,majerankiem, pieprzem ,możemy podać go z ziemniaczkami na obiad.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz