23 stycznia 2015

Paszteciki ze szpinakiem i serem brie




Paczuszka ciasta francuskiego
Paczka szpinaku (może być mrożony jeśli nie mamy świeżego )
Serek brie,albo camembert.....do wyboru
cebula
masło
czosnek
sól,pieprz
żółtko + łyżka mleka do posmarowania pasztecików.

Cebulę pokrojoną w kosteczkę lekko zeszklić na maśle ,dodać zmiażdżony czosnek,sól,pieprz. Dodajemy umyty i odsączony z wody szpinak. Sól,pieprz do smaku.
Smażymy aż całkowicie wyparuje woda.
Odstawiamy do wystygnięcia.

Płaty ciasta francuskiego rozkładamy na desce, na płaty wykładamy szpinak, na szpinaku plasterki sera.
Zawijamy w rulon a końce ciasta smarujemy żółtkiem, przycinamy rulon na równe paszteciki, układamy na blasze, smarujemy żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180st. na około 20-25 minut.
To zależy od wielkości pasztecików, jeśli są malutkie to wystarczy je piec do 20minut.
Ale jeśli są duże i grube 25-30 minut.
Jak każda szanująca się gospodyni ,zawsze podgląda i sprawdza.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz