Paczuszka ciasta
francuskiego
Paczka szpinaku (może być
mrożony jeśli nie mamy świeżego )
Serek brie,albo
camembert.....do wyboru
cebula
masło
czosnek
sól,pieprz
żółtko + łyżka mleka
do posmarowania pasztecików.
Cebulę pokrojoną w
kosteczkę lekko zeszklić na maśle ,dodać zmiażdżony
czosnek,sól,pieprz. Dodajemy umyty i odsączony z wody szpinak.
Sól,pieprz do smaku.
Smażymy aż całkowicie wyparuje woda.
Smażymy aż całkowicie wyparuje woda.
Odstawiamy do
wystygnięcia.
Płaty ciasta francuskiego
rozkładamy na desce, na płaty wykładamy szpinak, na szpinaku
plasterki sera.
Zawijamy w rulon a końce
ciasta smarujemy żółtkiem, przycinamy rulon na równe paszteciki,
układamy na blasze, smarujemy żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i
wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180st. na około 20-25 minut.
To zależy od wielkości
pasztecików, jeśli są malutkie to wystarczy je piec do 20minut.
Ale jeśli są duże i
grube 25-30 minut.
Jak każda szanująca się
gospodyni ,zawsze podgląda i sprawdza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz