24 listopada 2015

Sandacz z porem gotowany na parze


Sandacz
Duży por (będziemy gotować tylko białą część )
sól,pieprz
masło
warzywa na jakie mamy ochotę 
oliwa
sok z cytryny


Rybę solimy,posypujemy pieprzem świeżo zmielonym,skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą.
Na rybie układamy plasterki pora, dość gęsto.
Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Wstawiamy do piekarnika.
Obok ryby można ułożyć warzywa.
Gotujemy około 30-35 minut.

Jeśli nie mamy piekarnika do gotowania na parze, można gotować w normalnym piekarniku, tylko wtedy potrzebna nam będzie folia aluminiowa lub pergamin do pieczenia.
Robimy z niej coś w rodzaju kokonu, zawijamy przygotowaną rybę w ten sposób by zostawić trochę przestrzeni.
Po wyjęciu z piekarnika polewamy roztopionym masłem,
jeśli ma to być potrawa dietetyczna to darujmy sobie masło.
Ale odrobina nie powinna zaszkodzić a będzie smaczniejsze.
Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz