Składniki
200 g mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
100 ml mleka
20 g drożdży
1 łyżka masła
80 g cukru
budyń waniliowy + 350 ml mleka
Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wsypać pokruszone drożdże, cukier, zalać odrobiną ciepłego mleka, pozostawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę mleka, masło i cukier waniliowy i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie przygotować budyń według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 350 ml, a następnie ostudzić
Kiedy ciasto wyrośnie, wylepić nim małe foremki do babeczek, nakładać po łyżeczce budyniu i zalepiać od góry kawałkiem ciasta.
Babeczki piec w nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz