Malutkie drożdżowe bułeczki nadziewane
lekko smażoną cebulą.
Ciasto
4 szklanki mąki, jajko,
lekko smażoną cebulą.
Ciasto
4 szklanki mąki, jajko,
2 łyżki cukru, szczypta
soli, 5-6 łyżek
śmietany,
2 dkg.
drożdży i roztopiona, lekko ciepła 1 kostka margaryny.
Zagnieść ciasto.
Farsz
Cebulę (ilość dowolna) przysmażyć lekko na tłuszczu (tylko lekko ją zmiękczyć, a nie smażyć na złoto), dodać do niej przyprawy – pieprz, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy)
Zagnieść ciasto.
Farsz
Cebulę (ilość dowolna) przysmażyć lekko na tłuszczu (tylko lekko ją zmiękczyć, a nie smażyć na złoto), dodać do niej przyprawy – pieprz, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy)
Odstawić do wystygnięcia
Kółeczka z ciasta wyciąć za pomocą szklanki, wypełnić farszem i uformować małe kuleczki.
Posmarować je z wierzchu żółtkiem i wstawić do piekarnika.
Piec około 15 minut aż uzyskają złoty kolor.
Cebulniaczki podaje się z czerwonym barszczem lub zupą grzybową.
Kółeczka z ciasta wyciąć za pomocą szklanki, wypełnić farszem i uformować małe kuleczki.
Posmarować je z wierzchu żółtkiem i wstawić do piekarnika.
Piec około 15 minut aż uzyskają złoty kolor.
Cebulniaczki podaje się z czerwonym barszczem lub zupą grzybową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz