09 lipca 2012

Cebulniaczki

Malutkie drożdżowe bułeczki nadziewane
lekko smażoną cebulą
.


Ciasto
4 szklanki mąki, jajko, 
2 łyżki cukru, szczypta 
soli, 5-6 łyżek śmietany, 
2 dkg. 
drożdży i roztopiona, lekko ciepła 1 kostka margaryny.
Zagnieść ciasto.

Farsz
Cebulę (ilość dowolna) przysmażyć lekko na tłuszczu (tylko lekko ją zmiękczyć, a nie smażyć na złoto), dodać do niej przyprawy – pieprz, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy)
Odstawić do wystygnięcia

Kółeczka z ciasta wyciąć za pomocą szklanki, wypełnić farszem i uformować małe kuleczki.
Posmarować je z wierzchu żółtkiem i wstawić do piekarnika.
Piec około 15 minut aż uzyskają złoty kolor.

Cebulniaczki podaje się z czerwonym barszczem lub zupą grzybową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz