2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
1 kostka margaryny lub masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 żółtka
1/2 torebki proszku do pieczenia
Mąkę posiekać z masłem,
żółtka utrzeć z cukrem,
wszystkie składniki razem połączyć i odstawić na godzinę do lodówki.
Rozwałkować placek o grubości ok.pół centymetra.
Wycinać szklanką małe krążki albo kwadraciki.
Nałożyć na nie owoce brzoskwini (dałam brzoskwinie z puszki, połówki) .
Przykryć drugim placuszkiem ( albo rogi jednego placuszka zlepić ze sobą ) Wierzch ciastka posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i piec na złoty kolor w temp.180st.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Można zastosować różne owoce np: truskawki, jabłka, jagody itd..
wszystkie składniki razem połączyć i odstawić na godzinę do lodówki.
Rozwałkować placek o grubości ok.pół centymetra.
Wycinać szklanką małe krążki albo kwadraciki.
Nałożyć na nie owoce brzoskwini (dałam brzoskwinie z puszki, połówki) .
Przykryć drugim placuszkiem ( albo rogi jednego placuszka zlepić ze sobą ) Wierzch ciastka posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i piec na złoty kolor w temp.180st.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Można zastosować różne owoce np: truskawki, jabłka, jagody itd..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz