02 lipca 2012

Ciastko z brzoskwinią




2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
1 kostka margaryny lub masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 żółtka
1/2 torebki proszku do pieczenia 
 
Mąkę posiekać z masłem, żółtka utrzeć z cukrem,
wszystkie składniki razem połączyć i odstawić na godzinę do lodówki.

Rozwałkować placek o grubości ok.pół centymetra.

Wycinać szklanką małe krążki albo kwadraciki. 
Nałożyć na nie owoce brzoskwini (dałam brzoskwinie z puszki, połówki) . 
Przykryć drugim placuszkiem ( albo rogi jednego placuszka zlepić ze sobą ) Wierzch ciastka posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i piec na złoty kolor w temp.180st.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Można zastosować różne owoce np: truskawki, jabłka, jagody itd..



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz