09 lipca 2012

Ciasto orzechowe

2 jajka
pół kilograma mąki
20 dkg cukru
20 dkg. masła
2 pełne łyżki miodu
2 łyżeczki sody

Nadzienie orzechowe

30 dkg. orzechów włoskich
10 dkg. cukru
12 dkg. masła
2 łyżki miodu
Usmażyć na złoty kolor.

Masło i sodę rozpuścić w dwóch łyżkach mleka. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Pierwszą ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i upiec na złoty kolor.
Na drugiej ułożyć masę orzechową i upiec także na złoty kolor.
Upieczone placki przełożyć kremem budyniowym.

Krem budyniowy

1 kostka masła
1/2litra mleka
1/2szklanki cukru
po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
cukier waniliowy

Z mleka,cukru i mąki ugotować budyń.Przestudzić.
Ucierać, dodając po trochu masła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz