09 lipca 2012

Jabłecznik na biszkopcie


1szklanka mąki
1szklanka cukru
6 jajek
płaska łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
Z tego upiec dwa placki biszkoptowe.Ciemny i jasny/ do jednego dodać łyżkę kakao/

Masa jabłkowa
Ok. 4-5 jabłek obrać, pokroić  na dość duże kawałki i usmażyć.
Całą galaretkę rozpuścić w pół szklanki wody,
Jabłka połączyć z galaretką. Dobrze wymieszać.Odstawić by lekko przestygła

Krem
1 kostka masła
1/2litra mleka
1/2szklanki cukru
po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
cukier waniliowy

Z mleka,cukru i mąki ugotować budyń. Przestudzić.
Ucierać budyń, dodając po trochu masła. 

Nałożyć na placek krem, masę jabłkową,biszkopt.....i.t.d .Na przemian.
Polać polewą czekoladową. 

Albo zetrzeć czekoladę i posypać ciasto.
Przystroić według upodobania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz