26 lipca 2012

Pstrąg z cebulką i czosnkiem


2-3 pstrągi
sol , pieprz
kilka ząbków czosnku ( w zależności ile kto lubi)
2 łyżki masła
2 cebule
zmielone ziele angielskie
200ml. białego wina
sok z jednej cytryny
1/2 pęczka pietruszki zielonej

Pstrągi oczyścić, umyć, osuszyć i oprószyć solą, pieprzem i majerankiem w środku.  
Skropić sokiem z cytryny.
Rozgniecionym czosnkiem posmarować pstrągi i odstawić w chłodne miejsce na
około 1 godz.
Włożyć do środka po kilka gałązek zielonej pietruszki i dwa plasterki cebulki. 

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć pstrągi. 

Cebulę pokroić w talarki, obłożyć nimi ryby, posypać zielem angielskim.
Posypać posiekanym czosnkiem.
Pokropić sokiem z cytryny i oliwą.
Wstawić do gorącego piekarnika
piec ok. 30min. w temp. 180st. podlewając winem od czasu do czasu.
Gotową rybę posypać natką pietruszki i podawać gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz