Żeberka- ilość dowolna
Sos- marynata.
Pół szklanki octu balsamico ( może być ocet owocowy,estragonowy )
łyżeczka musztardy
2 duże łyżki miodu naturalnego
płaska łyżka soli
3-4 ząbki czosnku
4-5 łyżek oliwy
łyżeczka czerwonej papryki
majeranek,pieprz
Wszystkie składniki zmiksować.
Do sosu wkładamy pokrojone kawałki żeberek ( np.kawałek z jednym żebrem )
tak, żeby były dobrze przykryte sosem.
Odstawiamy w zimne miejsce na całą noc. Niech się marynują.
Żeberka wyjmujemy z marynaty i wraz z marynatą nadziewamy na rożen. Przekładamy plastrami cebuli albo papryką, by je oddzielić od siebie.
Pieczemy w temperaturze ok.180 st. aż będą miękkie.
Podajemy z dowolną surówką.
Ja podaję z surówką z kiszonej kapusty.
Pół szklanki octu balsamico ( może być ocet owocowy,estragonowy )
łyżeczka musztardy
2 duże łyżki miodu naturalnego
płaska łyżka soli
3-4 ząbki czosnku
4-5 łyżek oliwy
łyżeczka czerwonej papryki
majeranek,pieprz
Wszystkie składniki zmiksować.
Do sosu wkładamy pokrojone kawałki żeberek ( np.kawałek z jednym żebrem )
tak, żeby były dobrze przykryte sosem.
Odstawiamy w zimne miejsce na całą noc. Niech się marynują.
Żeberka wyjmujemy z marynaty i wraz z marynatą nadziewamy na rożen. Przekładamy plastrami cebuli albo papryką, by je oddzielić od siebie.
Pieczemy w temperaturze ok.180 st. aż będą miękkie.
Podajemy z dowolną surówką.
Ja podaję z surówką z kiszonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz