03 lipca 2012

Śledzie w zalewie ziołowej

Ok. 1 kg. śledzi solonych /mogą być płaty Matiasy/
4-5 cebul
2-3 jabłka

Zalewa
Zioła Prowansalskie
Tymianek
Majeranek
Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny.
Wszystkich ziół po łyżeczce.

Wszystkie zioła zalać wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu przecedzić.

Odłożyć tylko listek laurowy,  ziarenka pieprzu i ziele angielskie. 

Płaty śledzia układać w naczyniu dość głębokim warstwowo.
Śledź ,całe płaty
Cebula pokrojona w plastry
Jabłka pokrojone w plastry
Całość zalać zalewą, dołożyć liść ,ziele i pieprz, przycisnąć np. talerzykiem i odstawić do lodówki na dobę.

Na drugi dzień wybieramy śledzie ,kroimy na kawałki i układamy w innym naczynku.
Śledź, na to cebulka z marynaty i kropimy dokładnie sokiem z cytryny. I znów śledź......itd.

Na koniec zalewamy oliwą i odstawiamy do lodówki na kilka dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz