ok. 1 kg obranej dyni (dojrzałej, ale twardej)
1/2 litra octu spirytusowego
3/4 szklanki cukru
8 goździków
4 ziarna jałowca
skórka cienko skrojona z cytryny
trochę wody
Dynię
pokroić w 2-3 cm kostkę.
Skórkę z wyparzonej cytryny (bez białego -
albedo) pokroić w cieniutkie, a długie paski, albo w kosteczkę.
Cukier
wsypać do garnka, dodać wszystkie przyprawy razem ze skórką cytrynową i
tyle wody, żeby się cukier rozpuścił.
Dolać ocet i całość zagotować.
Do
wrzątku ostrożnie wsypać pokrojoną dynię, zagotować i odstawić na dobę.
Następnego dnia wyjąć do miski dynię, płyn zagotować, dynię dołożyć i
całość zagotować. Odstawić na dobę.
Trzeciego dnia dynię znowu wyjąć, płyn zagotować, dynię dołożyć i gotować tak długo, aż będzie miękka, ale nadal jędrna
.
Trzymając
garnek na małym ogniu przekładać kostki do słoików (do 3/4 wysokości),
zalać do pełna wrzącym płynem, zamknąć i postawić do góry dnem.
Jeśli się nie zamkną, pasteryzować (4-5 min.) licząc od momentu zagotowania.
Można dodać cukru, ale ja lubię troszkę mniej słodką.
Pasuje do mięs pieczonych, do wędlin i w ogóle dobra do wszystkiego.
Bardzo dzię za udział w akcji :) Dynia zapewne smakuje niesamowicie pysznie i szczerze mówiąc, bardzo mnie zaciekawił ten sposób jej przyrządzenia :)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o dodanie, to proszę wejść na stronie durszlaka w zakładkę akcje i wybrać akcję dyniową. Następnie klikamy dodaj przepis i wybieramy ten, który ma się ukazać. Przepis zostanie automatycznie dodany :) Na moim blogu przepis pojawi się dopiero na koniec jako podsumowanie :)
Zapraszam do zamieszaczania jeszcze innych przepisów w akcji dyniowej :)
Pozdrawiam,
Beata
Tak,już przepis znalazł się tam gdzie powinien być,Dziękuję za instrukcję,bardzo była pomocna.Bardzo chętnie zamieściła bym jeszcze jeden przepis na dynię,ale nie dysponuję żadnym dokumentem fotograficznym.Jest to zupa z dyni z zacierkami.To bardzo stary przepis mojej babci,kiedy byliśmy dziećmi nasza babcia serwowała nam taką zupę na śniadanie. Muszę się postarać o świeżą dynie, w końcu mam jeszcze cały miesiąc na umieszczenie przepisu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Krystyna
Zapraszam gorąco do zamieszczenia! z chęcią skorzystałabym z takiego przepisu. Takie babcine są najlepsze :)
Usuń