08 sierpnia 2012

Łosoś z kalarepką

4-5 filetów z łososia (grubość ok3-4 cm )
2-3kalarepy
2-3 łyżki chrzanu ( najlepszy świeży)
kilka łyżek bulionu lub wywaru z warzyw
2 łyżki ziaren gorczycy
40g masła 
pęczek szczypiorku, koperku i rzeżuchy
pieprz mielony kolorowy

Rybę opłukać, posolić, włożyć do żaroodpornego naczynia.
Polać bulionem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. piec 15 minut.
Zieleninę opłukać , posiekać drobno (odłożyć kilka gałązek do dekoracji )
Kalarepę obrać, umyć i pokroić w paseczki.
Rozgrzać masło, wrzucić kalarepę, i gorczycę, podlać 4 łyżkami bulionu i dusić pod przykryciem ok.10 min.
Pod koniec duszenia dodać zioła, pieprz i sól.

Po wyjęciu z piekarnika, każdy kawałek ryby ułożyć na półmisku, posmarować chrzanem, położyć na nim duszoną kalarepkę z sosikiem, i posypać zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz