08 sierpnia 2012

Śledż na szybko

Kilka wersji 1-z cebulką i marynowaną papryką. 2-z marynowanymi rydzami. 3- z kiszonym ogórkiem,czarnymi oliwkami i marynowaną papryką. 4-z zielonym szczypiorem.



    
Kilka płatów śledzia słonego Matias

Wymoczyć około godzinki.
Każdy płat pokroić na cztery kawałki, ciąć ukośnie. Układać na półmisku.
Na śledziu układać cebulkę pokrojoną w bardzo cieniutkie piórka.
Wszystko skrapiamy dość obficie sokiem z cytryny, a na końcu oliwą z oliwek, jeśli ktoś lubi olejem Kujawskim.
Ja go używam do prawie wszystkiego.
Posypujemy zieleniną.
Śledź podajemy na stół od razu po przygotowaniu,no może za pół godzinki

Takiego śledzia możemy dekorować czym tylko chcemy i na co mamy ochotę,i  tak będzie wyborny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz