Ciasto
pół kilo mąki
pół szklanki wody ( w
razie potrzeby zwiększyć ilość )
1 jajko
sól
Zagnieść ciasto (
konsystencja ciasta ma przypominać plastelinę )
Farsz
Szklanka kaszy gryczanej
3 szklanki wody
sól
Ugotować kaszę na wolnym
ogniu aż całkowicie wyparuje woda. Odstawić do wystygnięcia.
Większość gospodyń
ułatwia sobie pracę i gotuję kaszę już w woreczkach. Można i
tak.
Grzyby suszone 5 dkg.
Namoczyć, ugotować w tej
samej wodzie. Ugotowane pokroić w kosteczkę.
Na łyżce masła zeszklić
cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać grzybki, posolić ,dodać
pieprzu.
Wszystko połączyć z
kaszą.
W drugiej wersji mogą być kaszą i białym serem.
No i możemy robić
pierogi.
Gotujemy w osolonej wodzie
z dodatkiem oliwy aż wypłyną na wierzch.
Podajemy polane
przesmażoną słoninką i cebulką.
Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńChętnie sięgnęłabym po kilka...
Częstuj się ,smacznego.
OdpowiedzUsuń