10 sierpnia 2012

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybkami


Ciasto
pół kilo mąki
pół szklanki wody ( w razie potrzeby zwiększyć ilość )
1 jajko
sól
Zagnieść ciasto ( konsystencja ciasta ma przypominać plastelinę )

Farsz
Szklanka kaszy gryczanej
3 szklanki wody
sól
Ugotować kaszę na wolnym ogniu aż całkowicie wyparuje woda. Odstawić do wystygnięcia.
Większość gospodyń ułatwia sobie pracę i gotuję kaszę już w woreczkach. Można i tak.

Grzyby suszone 5 dkg.
Namoczyć, ugotować w tej samej wodzie. Ugotowane pokroić w kosteczkę.

Na łyżce masła zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać grzybki, posolić ,dodać pieprzu.
Wszystko połączyć z kaszą.

W drugiej wersji mogą być  kaszą i białym serem.

No i możemy robić pierogi.
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy aż wypłyną na wierzch.
Podajemy polane przesmażoną słoninką i cebulką.

2 komentarze: