11 sierpnia 2012

Chlebek Pita



500g.mąki pszennej
20g. Świeżych drożdży
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
30g.masła
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy

300ml.wody lekko podgrzać, rozpuścić w niej drożdże i cukier.
Mąkę z solą przesiać do miski.
Masło rozpuścić i wraz z rozczynem dodać do mąki. Całość wyrobić na gładką masę, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagnieść, dodać produkty które mamy ochotę np. (wędzony boczek pokrojony w kostkę,albo boczek surowy przesmażony z cebulką,bez tłuszczu oczywiście, albo oliwki, suszone pomidory, albo ser kozi albo......)
Czosnek przecisnąć przez praskę,dodać oliwę. Tym będziemy smarować chlebki.
Ciasto zagnieść ponownie. Zwinąć rulon i podzielić na 12 części.
Lekko rozwałkować.
Każdy placek posmarować oliwą, układać na blasze wyłożonej pergaminem.
Każdy placek ponakłuwać, odstawić na 15 min. do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do temp.200-225st.
Chlebki piec 15-20 min. aż skórka nabierze złocistego koloru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz