500g.mąki
pszennej
20g.
Świeżych drożdży
łyżeczka
cukru
pół
łyżeczki soli
30g.masła
2
ząbki czosnku
6
łyżek oliwy
300ml.wody
lekko podgrzać, rozpuścić w niej drożdże i cukier.
Mąkę
z solą przesiać do miski.
Masło
rozpuścić i wraz z rozczynem dodać do mąki. Całość wyrobić na
gładką masę, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Ciasto
ponownie zagnieść, dodać produkty które mamy ochotę np. (wędzony boczek pokrojony w kostkę,albo boczek surowy przesmażony z
cebulką,bez tłuszczu oczywiście, albo oliwki, suszone pomidory,
albo ser kozi albo......)
Czosnek
przecisnąć przez praskę,dodać oliwę. Tym będziemy smarować
chlebki.
Ciasto
zagnieść ponownie. Zwinąć rulon i podzielić na 12 części.
Lekko
rozwałkować.
Każdy placek posmarować oliwą, układać na blasze
wyłożonej pergaminem.
Każdy placek ponakłuwać, odstawić na 15
min. do wyrośnięcia.
Piekarnik
nagrzać do temp.200-225st.
Chlebki
piec 15-20 min. aż skórka nabierze złocistego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz