03 października 2012

Kluski z dziurką

Kluski z dziurką

Kluski z dziurkąPotrzebujemy
Ugotowane ziemniaki
1 jajko
 mąka ziemniaczana
sól
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, uklepujemy w misce, dzielimy na cztery równe części. Jedną część wyjmujemy, a w to puste miejsce sypiemy mąkę ziemniaczaną. 
Dodajemy jajko, solimy.
Zagniatamy ciasto, nie za długo bo nam się zrobi zbyt kleiste. 
Formujemy rulony, tak jak na kopytka.
Kroimy na równe części, z nich robimy małe kule, a w nich dziurkę 
( mały dołeczek ).

Wrzucamy na osolony wrzątek,
 czekamy aż wypłyną na wierzch
i  wyciągamy łyżką cedzakową z wody na półmisek.

Polewamy przesmażoną słoninką z cebulką.
Do tego surówka
Można je podawać z sosem jaki lubimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz