Około 25dkg. świeżych grzybów leśnych
1 mały paluch świeżego imbiru
1 średnia cebula
sól,pieprz
Paski pora
Farsz
Grzyby oczyścić, umyć i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić. Drobno posiekać lub przekręcić w maszynce.
Imbir drobniutko posiekać.
Cebulę pokroić w kosteczkę. Na łyżce oliwy lekko podsmażamy aby się zeszkliła. Dodajemy imbir, solimy i pieprzymy, chwilę podsmażamy i dodajemy rozdrobnione grzyby.
Doprawiamy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia
ciasto
Pół kilo mąki
paczuszka drożdży instant
mały kubek śmietany 12%
1 jajko +1 żółtko
1 paczka masła
sól, zioła świeże (jakie lubimy )
Mąkę łączymy z drożdżami i z solą, dodajemy masło i siekamy, aż
uzyskamy drobną kaszkę.
Dodajemy śmietanę, jajko i żółtko, a także drobno
posiekane zioła.
Zagniatamy, wałkujemy placek o grubości około 0,5cm.
Wykrawamy,
najlepiej salaterką krążki, nakładamy farsz, formujemy rodzaj sakiewki i
obwiązujemy wąskimi paskami pora,
( nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie )
Smarujemy sakiewki żółtkiem zmieszanym z
mlekiem.
Wstawiamy do piekarnika na 30 minut temp.180st.
Można potraktować je jako paszteciki i podawać z zupą grzybową ,albo z czerwonym barszczykiem.
Połączenie grzybów z imbirem dla niektórych może wydawać się dość szokujące, ale warto spróbować, bo smak jest naprawdę doskonały, zupełnie inny niż typowe paszteciki, czasami trochę mdłe.
bardzo ładnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń