Te ciasteczka zrobiłam według przepisu Kasi Wilkosińskiej z jej blogu kulinarnego foodmag
http://foodmag.pl/przepis/ciasteczka-serowe/
Może nie są tak piękne jak w oryginale, ale w smaku są pyszne.
Dodałam jeszcze troszkę nutelli śliwkowej własnej roboty, wyszły bardzo dobre.
http://kocioligarnek.blogspot.com/2012/08/nutella-sliwkowa.html
Składniki
200g masła, zamrożonego
200g twarogu półtłustego
2 szklanki. mąki
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
½ szklanki cukru do obtoczenia
Zamrożone masło ścieramy na
tarce, dodajemy mąkę i rozcieramy na okruchy.
Dodajemy ser,
żółtka oraz wodę i zagniatamy ciasto, formujemy kulę (ja
podzieliłam na dwie części) i zawijamy w folię.
Schładzamy w
lodówce przez ok. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy cienko i okrągłą foremką
wykrawamy kółka o średnicy 7–8 cm.
Z jednej strony obtaczamy w
cukrze, składamy na pół i jeszcze raz na pół (tak jak
naleśniki). Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy
ok. 25 minut w temperaturze 170ºC. Smacznego!
Są przepyszne :)
OdpowiedzUsuń