25 października 2013

Ciasteczka serowe


Te ciasteczka zrobiłam według przepisu Kasi Wilkosińskiej z jej blogu kulinarnego foodmag

 http://foodmag.pl/przepis/ciasteczka-serowe/

Może nie są tak piękne jak w oryginale, ale w smaku są pyszne.

Dodałam jeszcze troszkę nutelli śliwkowej własnej roboty, wyszły bardzo dobre. 

http://kocioligarnek.blogspot.com/2012/08/nutella-sliwkowa.html

Składniki


200g masła, zamrożonego
200g twarogu półtłustego
2 szklanki. mąki 
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
½ szklanki cukru do obtoczenia 

Zamrożone masło ścieramy na tarce, dodajemy mąkę i rozcieramy na okruchy.
 Dodajemy ser, żółtka oraz wodę i zagniatamy ciasto, formujemy kulę (ja podzieliłam na dwie części) i zawijamy w folię.
 Schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę.
 Schłodzone ciasto wałkujemy cienko i okrągłą foremką wykrawamy kółka o średnicy 7–8 cm. 
Z jednej strony obtaczamy w cukrze, składamy na pół i jeszcze raz na pół (tak jak naleśniki). Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170ºC. Smacznego! 




1 komentarz: