25 października 2013

Wątróbka inaczej


Wątróbka
Duża cebula
sól, pieprz, majeranek, mąka, tłuszcz
folia spożywcza

Wątróbkę, a zwłaszcza wieprzową, dobrze jest najpierw rozbić tłuczkiem do mięsa.
Do tego celu będzie nam potrzebna folia spożywcza.
Wątróbkę układamy na folii. przykrywamy i tłuczkiem do mięsa delikatnie rozbijamy.
Ochronimy ściany i siebie od czerwonych śladów.


Po rozbiciu wątróbki posypujemy pieprzem ( nie solimy )


Obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z jednej i drugiej strony. Nie za długo, aby się tylko ścięła.

Wcześniej dusimy na tłuszczu cebulę aż zmięknie.
 Solimy i pieprzymy, dosypujemy majeranek ,odstawiamy na bok.

Do tej cebulki wkładamy obsmażoną wątróbkę, przykrywamy jej częścią kolejne sztuki. 
Przykrywamy pokrywką i na bardzo delikatnym ogniu trzymamy około 1- 2minut.
Nie możemy trzymać wątróbki na ogniu zbyt długo bo stwardnieje i będzie nie do zjedzenia.

Gorącą podajemy z surówką jaką lubimy.

Surówka:
papryka kolorowa, ogórek zielony, szalotka, rukola,troszkę oliwy, sos winegret.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz