Duża cebula
sól, pieprz, majeranek, mąka, tłuszcz
folia spożywcza
Wątróbkę, a zwłaszcza wieprzową, dobrze jest najpierw rozbić tłuczkiem do mięsa.
Do tego celu będzie nam potrzebna folia spożywcza.
Wątróbkę układamy na folii. przykrywamy i tłuczkiem do mięsa delikatnie rozbijamy.
Ochronimy ściany i siebie od czerwonych śladów.
Po rozbiciu wątróbki posypujemy pieprzem ( nie solimy )
Obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z jednej i drugiej strony. Nie za długo, aby się tylko ścięła.
Wcześniej dusimy na tłuszczu cebulę aż zmięknie.
Solimy i pieprzymy, dosypujemy majeranek ,odstawiamy na bok.
Do tej cebulki wkładamy obsmażoną wątróbkę, przykrywamy jej częścią kolejne sztuki.
Przykrywamy pokrywką i na bardzo delikatnym ogniu trzymamy około 1- 2minut.
Nie możemy trzymać wątróbki na ogniu zbyt długo bo stwardnieje i będzie nie do zjedzenia.
Gorącą podajemy z surówką jaką lubimy.
Surówka:
papryka kolorowa, ogórek zielony, szalotka, rukola,troszkę oliwy, sos winegret.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz