25 października 2013

Papryka marynowana z miodem



Zalewa 
Dwa i pół litra wody
pół litra octu10%
duża łyżka soli
12 łyżek cukru
12 ziarenek pieprzu 
3 liście, laurowe
Miód naturalny
Oliwa
Czosnek 
Wszystko musimy zagotować.

Paprykę pokroić w ósemki lub jak kto woli cienkie paski.
 Zahartować

Sparzyć wrzątkiem paprykę i trzymać w nim około 15 minut.
 Następnie przełożyć  do bardzo zimnej wody,
 to jest hartowanie papryki 

  Układać w słoikach.

 Do każdego słoika włożyć po jednym ząbku czosnku, wlać łyżkę miodu i łyżkę oliwy,
 zalać gorącą zalewą i pasteryzować ok. 10 min. 
Odwrócić słoiki do góry dnem aż wystygną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz