25 października 2013

Pizza „Basina”

Ciasto
500g maki
pół paczki drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli.

Zaczyn
Do roztartych drożdży dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki ciepłego mleka.
Odstawić do podrośnięcia
Kiedy drożdże ruszą ,dosypać trochę mąki (około pół szklanki) i około pół łyżeczki soli. Wymieszać.
Wyłożyć na stolnicę i dodać resztę mąki, wyrobić.
Podzielić ciasto tyle sztuk ile chcemy pizzy,mogą być całkiem malutkie, każda z innymi dodatkami.
Trzeba tylko rozwałkować ciasto na cienkie placki, nałożyć co chcemy i do pieca na 20minut temp. 200st.

Ta jest z warzywami



Pizza „Basina"
Ser żółty
Przecier pomidorowy
1 pomidor

Na sos
2 ząbki czosnku
100ml oliwy (ja używam Kujawskiego)

cała cebula
cała papryka żółta i czerwona.
2 ząbki czosnku
Mogą być różne warzywa które lubimy(seler naciowy,kabaczek...)

Na łyżce oliwy podsmażmy pokrojone w paski warzywa tak by zmiękły.
Posolić, popieprzyć i odstawić do przestudzenia.
Blaszkę smarujemy masłem
Cienko rozwałkowany placek smarujemy przecierem pomidorowym,
układamy plastry pomidora,
przestudzone warzywa a na to dużo sera.
Wstawiamy do piekarnika 200st.20min.

Przed podaniem polewamy oliwą czosnkową.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz