Ciasto
500g maki
pół paczki drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli.
Zaczyn
Do roztartych drożdży dodać 1 łyżkę
cukru i 2 łyżki ciepłego mleka.
Odstawić do podrośnięcia
Kiedy drożdże ruszą ,dosypać trochę
mąki (około pół szklanki) i około pół łyżeczki soli.
Wymieszać.
Wyłożyć na stolnicę i dodać resztę
mąki, wyrobić.
Podzielić ciasto tyle sztuk ile chcemy
pizzy,mogą być całkiem malutkie, każda z innymi dodatkami.
Trzeba tylko rozwałkować ciasto na
cienkie placki, nałożyć co chcemy i do pieca na 20minut temp.
200st.
Ta jest z warzywami
Pizza „Basina"
Ser żółty
Przecier pomidorowy
1 pomidor
Na sos
2 ząbki czosnku
100ml oliwy (ja używam Kujawskiego)
cała cebula
cała papryka żółta i czerwona.
2 ząbki czosnku
Mogą być różne warzywa które
lubimy(seler naciowy,kabaczek...)
Na łyżce oliwy podsmażmy pokrojone w
paski warzywa tak by zmiękły.
Posolić, popieprzyć i odstawić do
przestudzenia.
Blaszkę smarujemy masłem
Cienko rozwałkowany placek smarujemy przecierem pomidorowym,
układamy plastry pomidora,
układamy plastry pomidora,
przestudzone warzywa a na to dużo sera.
Wstawiamy do piekarnika
200st.20min.
Przed podaniem polewamy oliwą czosnkową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz