03 września 2013

Szparagi z sosem beszamelowym

_Szparagi z sosem beszamelowym

Około 1kg świeżych szparagów.

Szparagi obrać z włókien,umyć i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru.
Gotować około 30-40 minut.
Kiedy widelec będzie łagodnie wchodził w grubszy koniec szparaga, wyciągamy z wody i dokładnie osączamy.

Układamy na półmisku i polewamy sosem beszamelowym, lub serowym, cytrynowym, musztardowym, tatarskim, majonezowym, winegret...itd.
Lub polewamy roztopionym masełkiem i przesmażoną bułką tartą.
Smaki możemy sobie dobierać ,jakie lubimy.

Ja zrobiłam z sosem beszamelowo -cebulkowym.

Sos
duża łyżka masła
tyle samo mąki
około szklanki mleka,lub śmietanki słodkiej
mini kosteczka cebulki
pieprz biały, sól

Masło i make przesmażyć aż nabierze złotego koloru,zalewamy zimnym mlekiem,cały czas mieszając by nie zrobiły się kluski.
Lejemy tyle mleka aż uznamy że konsystencja sosu jest dobra. Sos nie może być zbyt rzadki.
Doprawiamy solą , pieprzem, wsypujemy rozkruszoną kosteczkę cebulkową.
 Na końcu wlewamy śmietankę, jeśli ktoś lubi.

Jeśli ktoś chce , można te szparagi zapiec w piekarniku,wcześniej posypać tartym serem.
 ok.10-15 minut.

Szparagi mogą być samodzielnym daniem , i mogą być też jako przystawka do gotowanego mięsa lub ryby.

1 komentarz:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń