Główka sałaty lodowej (rozdrobnić na małe kawałeczki )
cebulka czerwona
oliwki
pół papryki
zielony ogórek
zielona pietruszka
Resztę kroimy w paseczki lub plasterki
Garść orzechów włoskich
Garść dużych rodzynek (Sułtanek )
Po łyżce nasion dyni,słonecznika.....jakie lubimy
Po łyżce nasion dyni,słonecznika.....jakie lubimy
Orzechy i rodzynki siekamy na mniejsze kawałeczki. To i nasiona podsmażamy na odrobinie oliwy.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Po wystygnięciu posypujemy sałatę i polewamy sosem winegret.
Sos
Oliwa
sok z połowy limonki
płaska łyżeczka soli
2 płaskie łyżeczki cukru
3 łyżki wody
1 ząbek czosnku wyciśniętego
Dobrze wstrząsać w małym słoiczku aż uzyskamy zawiesisty sosik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz