04 stycznia 2014

Papryka pieczona z kaszą gryczaną




2-3 duże papryki
2 paczuszki kaszy gryczanej
400-500g mięsa zmielonego
duża cebula
sól, pieprz,czosnek niedźwiedzi lub 2 ząbki czosnku
troszkę tłuszczu dla zeszklenia cebuli.

Kasze ugotować w osolonej wodzie,wystudzić.
Paprykę umyć, odkroić kapelusiki, oczyścić środek z gniazd nasiennych.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie tłuszczu, dodać do ugotowanej kaszy. 
Doprawić solą ,pieprzem ,dużo pieprzu,dodać czosnek.
Wszystko dobrze wymieszać i farszem wypełnić papryki. Przykryć kapelusikami.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać szklanką rosołu lub wody, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika190-200st. na około 45-50minut. 
Około 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aż się papryka lekko przypiecze.

Do sosu serowego
łyżka dobrego smalcu (lub masła )
2 płaskie łyżki mąki
serek camembert ( cały krążek lub dwa, jeśli chcemy więcej sosu )
2 szklanki rosołu lub wywaru z warzyw
sól ,pieprz
Jeśli chcemy żeby nam wyszedł dobry sos dajemy tyle mąki ile masła i po przyrumienieniu podlewamy zimnym rosołem lub wodą lub wywarem warzywnym cały czas mieszając aż zgęstnieje.

Ze smalcu i mąki zrobić złocistą zasmażkę ,zalewać rosołem stopniowo i cały czas mieszać by się nie zrobiły kluchy.Wlewamy tyle rosołu aż uzyskamy odpowiednią konsystencję (taką jaką lubimy )
Na koniec wkładamy rozkruszony ser i cały czas mieszamy aż się całkowicie roztopi.  
Sos będzie aksamitny i bardzo,bardzo smaczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz